Hiper globalizacija, ki je razklala družbe in potreba po ekonomskem populizmu

20. Nov 2018 08:05

Dani Rodrik, najbolj znani razvojni ekonomist s Harvarda, ki je pred 21 leti v knjigi Has globalization gone too far? napovedal, da bo zaradi hiper globalizacije prišlo do upora ljudi proti njej, v zadnjem intervjuju razlaga, kako je pretirana globalizacija razklala družbe. Govori o tem, kako so prostotrgovinski sporazumi b sredstvo posamičnih lobijev, da ekstrahirajo še več rent zase.

Govori o tem, kako je globalizacija postala izgovor tako na desni kot na levi, zakaj je treba zmanjšati obseg javnih storitev in socialne države na eni in davke na drugi strani, da bi bili konkurenčni na globalnem trgu. Da je bila globalizacija zlorabljena za to, da bi multinacionalkam zmanjšali regulacijo in jih subvencionirali v zameno za njihove investicije.

In Rodrik govori o tem, zakaj danes potrebujemo ekonomski populizem, ki ga loči od političnega populizma. Ekonomski populizem  definira skozi potrebo po zmanjšanju neenakosti v družbi.

Tega pa ni mogoče narediti zgolj prek tradicionalnih ukrepov socialne države, torej s prerazdeljevanjem prek davkov in socialnih transferjev. Pač pa je potrebna temeljita sprememba koncepta, ki se neenakosti loteva tam, kjer nastaja – v neenakosti dostopa do (človeškega in fizičnega) kapitala.

To neenakost je mogoče zmanjšati skozi dva kanala: (1) z izboljšanjem dostopa do izobraževanja in (2) s spremembo pravic lastniške participacije na tehnološkem razvoju. Prvo pomeni, da z boljšim dostopom do izobrazbe dobijo posamezniki tudi boljše možnosti za doseganje višjih dohodkov prek boljših služb in možnosti aktivnega sodelovanja pri razvoju (tam, kjer so donosi (plače) najvišji). Drugo pa pomeni, da so tako zaposleni kot celotna družba deležni dividend od hitro rastočih tehnoloških podjetij prek lastniške participacije na dobičku –  neposredno prel kastniške participaciuje in/ali prek univerzalnega temeljnega dohodka, ki se financira iz dividend oziroma davka na dobiček tehnoloških podjetij (kot je predlagal Yanis Varoufakis) … več (piše: Jože P. Damijan). 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]