Kdo je resnični “bad guy” v mednarodnih odnosih: Rusija, Kitajska ali morda Zahod?

18. Mar 2014 08:03

zahod_spopad_civilizacij“Krimski referendum je mimo in stvari so ljudem zdaj “jasne”: Rusija je “bad guy”, ki krši mednarodno pravo in ki z grožnjo vojaške sile izsili referendum o odcepitvi Krima od Ukrajine. Zahodni “demokratični” in “civiliziran” svet enotno obsodi to grobo, barbarsko in enostransko dejanje. Svet je nenadoma spet “urejen”, kajti na eni strani je dobro, na drugi pa zlo. In Ukrajina naenkrat sploh ni več problem, pravi problem je Rusija.”

Tovrsten scenarij, ki ga uvodu v svoj prispevek zapiše Rok Kralj, sicer blogerju ni najbolj blizu. V zapisu namreč govori o novi blokovski ureditvi sveta, ki pa ne temelji več na ideološki osnovi, ampak na ravni finančnih centrov moči. Spopad je multilateralen in poteka med Zahodom, Rusijo, Kitajsko in še katero od vzhajajočih velesil.

V tem spopadu je Kralj izredno kritičen predvsem do lastne, Zahodne civilizacije in njenega “finančnega imperializma in neokolonializma” kot  imenuje njegovo strategijo v mednarodnih odnosih. V kontekstu tega tudi vidi dogajanje v Ukrajini.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]