Kitajska, ZDA, Rusija. Kaj pa Indija?

25. Jul 2017 13:30

Ko se pogovori vrtijo okrog glavnih igralcev na svetovnem političnem parketu se ponavadi največkrat omenja t.i. “veliko trojico”, Rusijo, Kitajsko in ZDA. Kaj pa v globalnem svetu pomeni druga najštevilčnejša država na svetu Indija, ki naj bi, po nekaterih napovedih, v manj kot desetletju po številu prebivalcev prehitela Kitajsko?

Sašo Ornik Jin se je v tokratnem zapisu posvetil tej državi z dobrimi 1,22 milijardami prebivalcev.

Če želim nadaljevati zapis od včeraj o pomenu rusko kitajskega zavezništvana globalno ravnotežje moči, moram najprej omeniti ozemeljski spor med Kitajsko in Butanom v Doklamu, v katerega je vmešana Indija. Indija je zaščitnik majhne monarhije Butan in kot takšna je na sporno ozemlje te države s Kitajsko poslala svoje vojake, da bi kitajskim vojakom preprečili gradnjo ceste. Zaradi tega so se odnosi med obema država precej ohladili, čeprav je težko verjeti, da bi lahko prišlo do ponovitve vojne, kakršna je med državama divjala leta 1962. Pove pa nam vendarle nekaj o kitajskih težavah.

Da, Kitajska je hitro rastoča velesila, katere gospodarstvo nase veže druge države, z večjo gospodarsko močjo pa prihaja tudi sposobnost krepiti oborožene sile.

flos-polsi-2017

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]