Koliko denarja je skritega v davčnih oazah – Evropa vodilna z 2600 milijardami

15. Apr 2016 07:37

Zadnja afera “Panama papers”, ki je razkrila podatke o spornih početjih strank družbe Mossack Fonseca, je ponovno odprla širšo debato o problemu davčnih oaz. Zanimivo je, da je panamska družba Mossack Fonseca šele četrto največje specializirano pravno podjetje, ki bedi nad ustanavljanjem največkrat slamnatih podjetij v davčnih oazah.

In koliko je v davčnih oazah denarja, ter koliko davkov se posledično ne znajde v državnih blagajnah? Jože P. Damijan v tokratnem prispevku predstavlja tabelo v kateri je prikazano kdo ima v davčnih oazah skritega največ denarja.

Na prvem mestu je Evropa, ki v davčnih oazah skriva 2,600 milijard dolarjev s čimer so državne blagajne osiromašene za 78 milijard dolarjev davkov. Drugo mesto pripada ZDA, pri kateri sicer poznavalci davčnih oaz opozarjajo na tiho javno skrivnost, da so same Združene države Amerike v zadnjih letih postale prava pravcata davčna oaza. ZDA v davčnih oazah skrivajo 1,200 milijard dolarjev s čimer so ob 35 milijard dolarjev davkov. Sledijo Azija, Latinska Amerika, itd.. Tabelo najdete v zapisu.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]