Konklave, ki so zrušile vlado Alenke Bratušek

27. Apr 2014 08:03

jankovic-bratusekGrožnja z vzponom princa teme JJ ni prijela. Zakaj koalicija v Sloveniji ni več mogoča in zakaj ne bo mogoča jeseni?

13. marec 2013. V Vatikanu se pokadi beli dim in katoliški svet dobi novega papeža. Le nekaj ur za tem se beli dim pokadi še za slovensko politično koalicijo. Alenka Bratušek, Igor Lukšič, Gregor Virant in Karl Erjavec po dolgih pogajanjih v soju kamer in fotografskih bliskavic podpišejo koalicijsko pogodbo. Postjanševa vlada je rojena, Slovenijo prvič vodi ženska.

Danes zgodaj zjutraj, dobro leto po prej opisanimi dogodki, je ta vlada razpadla. Vlada, ki kot enega največjih dosežkov svojega mandata navaja prvo gospodarsko rast po nastopu svetovne finančne krize, je preteklost. Morda je čisto naključje, da se je kongres PS zgodil v neposredni časovni bližini še enega prelomnega dogodka za katoliški svet, ki čaka, da papež Frančišek beatificira Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. za svetnika, a ključen politični dogodek tega leta sam piše vzporednice z Vatikanom. Člani največje vladne stranke so se hermetično zaprli v kongresni center na Brdu pri Kranju in kot na vatikanskih konklavah razpravljali, zakaj je bolje (slabše), da stranko vodi Zoran Janković ali Alenka Bratušek. Do javnosti, ki v pretežni meri s plačevanjem davkov tovrstne cirkuse financira, so prišla le filtrirana sporočila na twiterju.

(Ne)logična zmaga čustev
In so mu vrnili krono. Zoranu Jankoviću. Kljub jasnemu zavedanju, kaj ponovno ustoličenje ljubljanskega župana pomeni za koalicijo, pozivom sivih eminenc in intenzivni medijski kampanji, se je 422 članov stranke odločilo, da žezlo vrnejo človeku, ki jih je povezal v to interesno združenje. Zmagala so čustva … več (piše Marko Kovačevič)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]