Konoplja – zakaj je nelegalna?

30. Okt 2017 13:23

Konoplja je ena od najstarejših kultiviranih in vsestranskih uporabnih rastlin. Njeno zapuščino najdemo pri ljudstvih zmernega podnebnega pasu. Konopljo so uporabljali za pridobivanje vlaken, olja za barve in razsvetljavo, seme za prehrano, iz stebel so izdelovali papir in gradbeni material.

Zaradi vrst, ki vsebujejo psihoaktivne substance, kot je THC, smo pridelavo konoplje prepovedali. Toda danes vsestranskost (industrijske) konoplje znova postaja pomembna.

Konopljina uporaba je zelo raznolika, saj so jo ljudje uporabljali na tisoče različnih namenov. Uporabno je seme, iz katerega pridelujejo dragoceno olje za prehrano. Slednje vsebuje kar 50 do 70 odstotkov omega 6 kislin in 15 do 25 odstotkov omega 3 maščobnih kislin.

Kljub vsemu pa je konoplja nelegalna, saj predstavlja grožnjo naftnim gigantom, alkoholni in tobačni industriji ter številnim večjim kemičnim korporacijam. Številne velike korporacije, z velikim svežnjem dolarjev in vplivom, so prikrile resnico pred javnostjo. O tem se je razpisal Poskok.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]