Koronavirus: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati,…

1. Feb 2020 09:25

Potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) koronavirus razglasila za globalno grožnjo, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mirijo slovenske državljane in pravijo, da občiajen državljan trenutno nima nikakršnega vzroka za skrb.

Prav tako je Slovenija pripravljena na morebiten pojav koronavirusa pri nas, aktivnosti pa so se začele že takoj ob prvem primeru na Kitajskem. Poudarjajo, da se s tako grožnjo ne soočamo prvič v zgodovini, zato imajo v zdravstvenih ustanovah že predvidene protokole in načrte, če bi se zgodil primer okužbe in bi se infekcija širila. Razlogov za kakšno posebno zaskrbljenost oz. paniko ni.

Kljub temu vam spodaj navajamo glavne informacije in usmeritve NIJZ o tem, kaj je koronavirus, kakšni so simptomi ter kako ravnati ob določenih situacijah.

Kaj je koronavirus? 

Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Postavljen je sum, da je izvor okužbe (ki še ni identificiran) ena od vrst živali.

Nov koronavirus so poimenovali 2019 nCoV. Predvideva se, da izhaja iz živalskega reservoarja in se je prilagodil na ljudi. Potrjen je bil tudi prenos med ljudmi.

Kakšni so simptomi in znaki, kako poteka bolezen?

Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še ni. Sklepa se, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težak potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev pljučnic ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Kakšna je smrtnost pri okužbi s koronavirusom?

Natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje na 2 % – 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Statistiko o številu obolelih, ozdravelih, umrlih,… za koronavirusom lahko spremljate na spodnjih dveh naslovih:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Kako se okužbe z novim koronavirusom zdravijo?

Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. Zdravila, ki učinkujejo npr. na virus gripe ali herpes virus, ne učinkujejo na koronaviruse. Zdravljenje je zato simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, ki ob okužbi ni zadostna npr. ob hudi prizadetosti pljuč se bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd. Cepivo (še) ne obstaja.

Ali se nov koronavirus prenaša med ljudmi?

Nov koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben  tesnejši stik z bolnikom, razdalja do bolnika 1,5 m. Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano.

Čeprav ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku (aerogeno), se svetuje previdnost in zaščita pri posebej tveganih posegih v zdravstveni ustanovi (npr. ob bronhoskopiji, kjer nastaja kužni aerosol). Bivanje v istem prostoru z bolnikom (če smo na razdalji 1,5 m) ne predstavlja tveganja.

Kitajski strokovnjaki so na podlagi preiskav ugotovili, da bi se virus med ljudmi lahko širil prek prebavnega trakta. Do tega odkritja so prišli s preučevanjem vzorcev blata in rektalnih brisov pri bolnikih.

Veliko okuženih s koronavirusom je namreč imelo simptome, ki so značilni za diarejo, ne pa tudi drugih simptomov, kot je visoka vročina, ki so običajni pri okužbi z virusom. Pri simptomih diareje je mogoč fekalno-oralni prenos virusa, zlasti ob pomanjkljivem umivanju rok ali neustreznem čiščenju sanitarij. V nekaterih delih Kitajske so javne sanitarije precej pogoste.

Kakšna je inkubacijska doba po okužbi z novim koronavirusom?

Točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je ocenjena med 2 in 12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacija dolga 7 dni.

Ali obstaja tveganje, da se nov koronavirus pojavi v sloveniji?

Možnost, da se nov koronavirus pojavi Sloveniji obstaja. Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) ocenjuje tveganje za pojav kot srednje visoko za Evropo. Slovenija je pripravljena za primer novega koronavirusa in ima pripravljene načrte odzivanja na različna tveganja, tudi na pojav nalezljivih bolezni, ki je dosegljiv na naslednji povezavi.

Kaj svetujejo potnikom na Kitajsko

Kitajske zdravstvene oblasti  svetujejo, da se v mesto Vuhan in še nekatera druga mesta ne potuje, dokler se razmere ne umirijo. Nekatere druge države odsvetujejo nenujna potovanja tudi v druge dele Kitajske. Potniki naj skrbno pretehtajo vse možne zaplete in ovire vključno s težavami pri zdravstveni oskrbi, preden sprejmejo odločitev. 

Slovenskim potnikom na Kitajsko se priporoča, da:

  • se izogibajo živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora (npr. nezadostno toplotno obdelano meso),
  • se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi,
  • si pogosto umijejo roke z milom in vodo ali jih razkužijo,
  • pred potovanjem se cepijo proti gripi, ki je v tem času zelo običajna.

Na potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili.

Kaj svetujejo potnikom po vrnitvi s Kitajske?

Če ste potovali po Kitajski (predvsem v Vuhan, provinca Hubei) in ste po vrnitvi v Slovenijo ali že na povratku zboleli  s kašljem, vročino in težkim dihanjem (občutkom pomanjkanja zraka):

  • ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi,
  • pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in povejte, da ste nedavno potovali v Vuhan ali bili na Kitajskem ter ste zboleli,
  • preden zakašljate ali kihnete, pokrijte usta in nos z robčkom ali zakašljajte in kihnite v zgornji del rokava in ne v svojo dlan. Skrbno si umivajte roke (z milom in vodo), po potrebi tudi razkužujte.
Ali se lahko testiramo na koronavirus?

Samoplačniško testiranje v akreditiranih (t. j. usposobljenih) mikrobioloških laboratorijih ni na voljo. Testiranje se izvede le pri osebah, ki kažejo znake akutne okužbe dihal (vročino, nahod, kašelj, občutek pomanjkanja zraka) in so v zadnjih 14 dneh pripotovali iz Kitajske oziroma bili v stiku z okuženo osebo. Odločitev o izvedbi testiranja sprejme lečeči zdravnik.

Testiranje bolnikov v Sloveniji izvajajo: Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Ljubljani in Mariboru.

Ali paketi, ki so poslani s Kitajske, predstavljajo tveganje za okužbo?

Izkušnje z drugimi koronavirusi kažejo, da ne preživijo daljšega časovnega obdobja izven gostitelja (človeka ali živali). Koronavirusi so do prihoda paketa v Slovenijo že propadli in ne morejo povzročiti okužbe. Posebni ukrepi ob rokovanju s paketi s Kitajske niso smiselni.

PROTOKOL OBRAVNAVE PACIENTOV S SUMOM NA KORONAVIRUS COVID-19 V SB CELJE (klik!)

Ključne informacije o koronavirusu – tukaj (klik!):

 

koronavirus_nasveti-za-potnike_0

65658281-542x800

VIR:

foto: pixabay

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]