Kultura subkulture

11. Nov 2009 19:31

Kultura subkulture

Pod pojmom kultura se skriva več opredelitev. Izraz izhaja iz latinskega »cultura« kar pomeni obdelovanje zemlje, gojenje, negovanje in v tem smislu tudi poljedelstvo. Antropologi s kulturo označujejo način življenja ljudi-pripadnikov neke družbe. Kultura tako definira družbo in njene značilnosti. Po antropološki definicija je kultura »vse kar človek proizvede«. Pripadniki iste družbe se med seboj razlikujejo v različnih značilnosti, kar privede do kulturne pluralnosti. Pojavljajo se skupine, ki znotraj glavnega toka kulture izoblikujejo svoj poseben sklop vrednot, norm, vzorcev vedenja… posledica tega pa je formiranja subkultur. V večini primerov pa je kultura oznaka za področje umetnosti, umetniškega izražanja, ustvarjanja in »uživanja« umetniških proizvodov. Kakšen pomen ima kultura v subkulturi? Poglejmo na primeru mladinske subkulture.

Mladinska subkultura je ena najbolj značilnih subkultur moderne družbe. Zaradi razlik z »odraslim svetom« ji je pripisan marginalen položaj v družbi. Na primeru Slovencev je tovrstna subkultura močno razvita vendar se tudi znotraj družbene skupine mladih pojavljajo skupine, ki imajo znotraj skupnosti s katero delijo določene značilnosti, marginalen položaj. Razlike med »mainstreamovskimi« in »alternativnimi« subkulturami subkultur pa najbolj definirajo izrazna sredstva, ki so za njih značilna. Kultura v ožjem pomenu besede je najpogostejše izrazno sredstvo, ki se ga poslužujemo mladi.

Sporočilna vrednost, izvirnost, spodbuda k razmisleku je le nekaj kriterijev, ki ločijo kvalitetne oblike umetniškega izražanja od nekvalitetnih. Na žalost množična kultura mladih v današnji družbi ne izpolnjuje kriterijev, da bi o njej lahko govorili kot o kvalitetni, zanimivi tudi za širšo javnost. Mladi predvsem s svojimi prosto-časovnimi aktivnostmi definirajo pojem svoje subkulture. V Sloveniji se večina mladih zateka k dejavnostim, ki nimajo umetniške in izrazne vrednosti. Tako je ena najpogostejših oblik razvedrila obisk diskoteke ali koncerta, kjer glasbeniki s svojim »infantilnim« nastopom žalijo inteligenco »konzumentov« njihovih produktov. Vedno bolj upada zanimanje za literaturo, gledališče, obisk razstave umetniških del in ostalih sestavin kulture, ki lahko posamezniku dopolni in popestri znanje, ki ustreza kriterijem kvalitetne kulture.

Igor Vidmar v svojih razmišljanjih pogostokrat uporablja izraz BTC kultura-ko kultura ne služi več svojemu namenu ampak zgolj spodbuja k potrošnji s kratkotrajno potešitvijo potreb, predvsem pa ne spodbuja posameznika k miselnim dejavnostim. Produkt pretirane izpostavljenosti tovrstnim oblikam kulture pa je vedno večja masa, ki vse redkeje uporablja lastno glavo, kar posledično privede do vedno večje uveljavitve vladavine kapitala in potrošnje. Skrajni rezultat tovrstne verige dogodkov pa je popolno razčlovečenje človeka. Človek postane zgolj sredstvo. Zametki mase, ki nezavedno krepi vladavino kapitala pa so vedno bolj vidni tudi med mladimi.

Vendar tudi znotraj subkultur obstajajo subkulture, katerih člani se ne zadovoljijo z najbolj razširjenimi oblikami prostočasovnih aktivnosti. V Sloveniji se ustanavlja vedno več klubov, kjer mladi potešijo svoje potrebe po umetniškem udejstvovanjem in izražanjem. V večini primerov širša javnost na njih gleda zgolj kot na alternativce, prevečkrat se jih povezuje z različnimi oblikami odklonskih dejanj, pa tudi najvišje državne institucije imajo do njih bolj kot ne mačehovski odnos. Značilnost teh subkultur pa je, da se pri prvi oviri ne ustavijo, da približevanje umetnosti širši masi jemljejo kot poslanstvo, da njihovega dela ne spodbuja potreba po finančnih sredstvih ampak skozi kulturo iščejo ventile za sprostitev svoje notranjosti in občutij.
Kljub črni usodi, ki grozi najbolj prepoznavni marginalni subkulturi mladih, ki se zbira v okviru Metelkove, se podobni centri krepijo drugod po Sloveniji. Na posamezniku pa je, če bo znotraj izraznih sredstev teh družbenih skupin prepoznal zgolj »mamilaše«, »hašišarje«, »lene barabe« ali njihov resnični namen.
Šoping v Sparu ali pesniški recital? Odločitev je vaša.

Ada Zupančič

Oznake:
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]