Lahko Kitajski uspe čudež?

30. Sep 2015 07:07

kitajski_zmajPred našimi očmi se ponovno odvija dramatična zgodba in vprašanje za nekaj milijard ali celo bilijonov dolarjev. Govora je o  tem ali lahko Kitajski po desetletjih dolgega gospodarskega buma uspe “mehak pristanek”. Lahko Kitajska izprazni svoj velik balon, brez da bi ta počil? Nobeni državi doslej to še ni uspelo. Lahko Kitajski?

Po Deng Xiaopingovi pragmatični revoluciji z izjavo, da je vseeno, če je mačka bela ali črna, glavno, da lovi miši, je Kitajska gospodarska rast poletela z dvoštevilčnimi stopnjami.  Med letoma 1978 in 1990 je povprečno rasla po 9.3% letno, v 1990-ih po po 10.5% letno in enako do leta 2010, kljub globalni gospodarski krizi. Toda od leta 2010 se kitajska gospodarska rast opazno ohlaja – od 10% letno drsi proti 7%, kitajsko gospodarsko zgodovino pojasnjuje Jože P. Damijan.

Dejstvo je, da Kitajska sedi na velikem nepremičninskem in finančnem balonu in da ne ve, kako bi ga počasi izpraznila. In problem je, da vsi vedo, da sedijo na balonu – nepremičninarji, lokalne vlade, banke in finančni investitorji, dodaja bloger.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]