Macronova rumena epizoda ali usoda – Dan po tem

12. Dec 2018 18:01

Priznam, ko gre beseda o francoskih temah, sem malo sentimentalna. Najprej je bila očaranost nad jezikom, potem je bila fascinacija nad tem, da so si izmislili večino literarnih in umetnostnih formatov in temu je sledilo branje sociologov in filozofov, kjer so bili teksti narejeni tako, kot da se pogovarjajo z bralcem in če je pisca malo zaneslo, nič hudega (za razliko od germanske strukturiranosti, pa naj stane, kar hoče).

Recimo, da razumem določene kulturne reference, ki bi bile drugače izgubljene s prevodom (nekaj malega o njih tudi v nadaljevanju teksta). Francoski upor je treba razumeti tako, da pogledamo kulturne sociološke, politične in ekonomske vidike – reduciranje zgolj na ekonomijo tule ne bo najbolj ustrezno.

Prvič, Francozi so ponosni na tradicijo protestov. Zelo. Kdor je v Franciji živel vsaj dva meseca in ni doživel niti enega protesta, ta ni živel v Franciji. Že v majhnem kraju je več kot običajno, da ljudje, če jim kaj ni všeč, naredijo transparente in z žarom protestirajo in skandirajo.

Videla sem družinske zdravnike, ki so z žarom hodili v krogu okoli lokalnega zdravstvenega doma in zahtevali odstop direktorja. Pa profesorje na zasebni šoli. Ker so ti uslužbenci vendarle potomci tistih, ki so bili v revolucijah 1789, 1848, 1871 in ker je v vrednostnem sistemu, da protestiraš, če ti kaj ni všeč, če si pa tiho, je zavržno. Se mi zdi, da je pri Slovencih malo drugače: saj bi protestiral, ampak, kaj, če me kdo od znanih vidi?

In kar je pri francoski kulturi protestiranja tudi običajno: da relativno hitro povedo, kaj jim ni všeč in se potem od tam naprej usedejo za mizo, se pogajajo in čez nekaj časa tudi dogovorijo in potem ne vlečejo zamer ad calendas grecas. Proteste razumejo kot ventil, skozi katerega gre ven jeza, za to, da bo kasneje prišlo do rešitev problemov. V naši kulturi pa jezo bolj tlačimo v sebi in potem, ko se to ne da več, si ustvarjamo barikade, izza katerih napadamo drugo stran … več (piše: Jasmina Držanič na blogu Jože P. Damijan). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]