Magna: politični projekt, kjer utegnejo žrtvovati vplive na okolje

22. Apr 2017 13:23

Poročilo o vplivih na okolje za industrijski obrat Magna Nukleus podjetja Magna Steyer naj bi bilo na več mestih zavajajoče in močno pomanjkljivo.

Boris Vezjak to dejstvo pojasnjuje s politično odločitvijo vlade, da nujno in na vsak način sforsira projekt. Pri tem sebe pred volivci  prikaže kot nekoga, ki je ustrežljiv do tujih investitorjev in skrbi za delovna mesta. Pa naj stane, kar hoče.

Bloger se sprašuje, kaj bi obrat, kot je Magna, prepričalo, da del proizvodnje preseli na 70 kilometrov oddaljeno lokacijo v drugi državi, nato pa predprodukcijske izdelke in karoserije pošilja dalje? Morda lepote Pohorja, prijaznost domačinov, simpatičnost slovenskega predsednika vlade?

Namesto ogroženosti vode, zemlje, posega v kmetijska zemljišča in podtalnico itd. je očitno v Poročilu v veliki meri zamolčan najpomembnejši del.

Vezjak ob tem izpostavlja vpliv emisij snovi v zrak. V praksi to pomeni, do bo na letni ravni zaradi proizvodnje izpuščenih kar do 24.500 kg zdravju škodljivih in rakotvornih snovi.

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]