Makedonija cilj destabilizacije zaradi načrtovanega ruskega plinovoda?

21. Maj 2015 15:18

Supporters of the ruling VMRO-DPMNE party and Prime Minister Nikola Gruevski take part in a rally in SkopjeV zadnjem obdobju so se razmere v Makedoniji zelo zaostrile. Protivladnim protestom so sledili spopadi med policijo in oboroženo skupino v Kumanovu, kar je proteste samo še zaostrilo. Na drugi strani so se v Skopju zbrali tudi podporniki vlade Nikola Gruevskega. Ob vsem dogajanju v Makedoniji pa se mnogi sprašujejo kaj je dejanski vzrok nastalih razmer.

Recite temu teorija zarote, ampak možnost, da je Makedonija cilj destabilizacije samo zato, ker se je oblast odločila poglobiti odnose z Rusijo in preko svojega ozemlja graditi plinovod, ki ga v ZDA nočejo videti, je velika. Naivno je verjeti, da bi s Kosova, ki je dejansko protektorat zahodnih sil, v Makedonijo neopaženi prišli teroristi in se tam spopadli z makedonskimi policisti. Tudi protesti, makedonska verzija barvne revolucije, so sumljivi. Sploh, ker je vlada uspela organizirati svoje proteste, ki se jih je udeležilo podobno število ljudi.

Država je očitno razdeljena. Na demokratičnih, svobodnih volitvah bi lahko trenutna oblast znova slavila. Težko je potem trditi, da gre za spopad korumpirane, pokvarjene elite z ljudstvom, ki si želi le svobode, demokracije in evropskega blagostanja. Ne trdim, da oblast v Makedoniji ni pokvarjena, le to črno belo slikanje je naivno…” med drugim o stanju v Makedoniji piše Sašo Ornik Jin.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]