Oči Evrope uprte v Grčijo, Nemčija pa se je medtem potihem dogovorila z Rusijo za plin

2. Jul 2015 08:02

rusija_severni_plinovodTrenutno so vse oči Evrope uprte v težave Grčije, pri reševanju katerih veliko vlogo igra tudi Nemčija. Toda Angela Merkel naj bi, po poročanju nekaterih medijev, očitno izkoristila trenutno situacijo in se potihem dogovorila z Rusijo ter si prisvojila status glavne tranzitne države za ruski plin.

Ves ruski plin namenjen v evropske države naj bi tako potekal preko Nemčije. Vendar istočasno hoče Rusija imeti še en konkurenčni plinovod preko Balkana saj noče, da bi imela katerakoli država monopol nad tranzitom plina in svojevoljno zapirala ventil, tako kot to počne Ukrajina.

“V ozadju nedavnega poskusa politične destabilizacije Makedonije so plinski interesi, ki zelo verjetno igrajo precejšnjo vlogo tudi v trenutni grški godlji. Nemčija je zainteresirana, da gre ves plin preko nje, zaradi česar balkanski plinovod potihem sabotira kjer le more. Amerika bi najraje videla, da Evropa sploh ne bi kupovala ruskega plina, kar je neizvedljivo. Če pa že ne gre brez balkanskega plinovoda, potem naj gre preko držav, ki jih 100% obvlada in kjer ima vojaške baze, se pravi preko Bolgarije in Romunije…” med drugim piše bloger Mataj, ki v zapisu predstavlja poročanja nekaterih medijev o omenjenem dogovoru.

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]