Minimalna plača ali kako v parlamentu ni več desnice

29. Sep 2015 07:07

delajte_nizji_slojZakon o minimalni plači je ena od najtežjih oblik diskriminacije oseb, ki so težje zaposljive, ki so iz takih ali drugačnih razlogov manj produktivni. In kar je najbolj skrb vzbujajoče – prav nobeden od poslancev (ne levih ne tistih, ki se opredeljujejo za desnico) pretekli petek ni bil proti predlogu zakonske spremembe definicije minimalne plače. 

Vseh 75 poslancev v državnem zboru, kolikor jih je glasovalo, je podprlo sindikalni predlog, da so iz definicije minimalne plače izvzeti dodatki za neugoden delovni čas, torej za delo ponoči, ob vikendih in praznikih. Koliko bo to delodajalce stalo, koliko ljudi bodo morali odpustiti oziroma koliko sedaj redno zaposlenih bo postalo honorarnih sodelavcev, ne, tega ni nihče izračunal, to nikogar ne skrbi.”

Tako uvodoma zapiše avtor bloga Kavarna Hayek in v nadaljevanju razglablja zakaj minimalna plača ni dobra za gospodarstvo, kam se v EU glede minimalne plače uvršča Slovenija, kako se je povišanje minimalne plače iz 597 na 734 evrov bruto v času Pahorjeve vlade odrazilo na nezaposlenosti, ipd.. Kako minimalna plača uničujoče deluje na manj produktivne pa ponazori kar s poenostavljenim primerom.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]