Mnogim zahodnim vladarjem še kako ustreza kaos na Bližnjem Vzhodu

15. Avg 2013 17:23

V Egiptu smo prav zdaj priča vojaškemu obračunavanju s političnim gibanjem, ki ne deli njihovih vrednot, a je na svobodnih volitvah doseglo večino. V obrambo demokracije vojska pobija protestnike, pogosto celo s podporo liberalnih sil, ki se bojijo prevlade islamistov, piše Sašo Ornik – Jin.

Kdo so torej pripadniki Muslimanske bratovščine? Ekstremisti, podobni Hitlerjevim nacionalnim socialistom? Teroristi, ki jih je dovoljeno pobijati  in preganjati, dokler ne bodo popolnoma uničeni? Al Kaida v preobleki? Kar je bilo videti v preteklem letu kaže na to, da jih za takšne resnično ne moremo označevati, čeprav so storili svoj delež barabij. A tega, kako bi se obnašali na oblasti in ali bi na koncu postali konservativni del egiptovske predstavniške demokracije, ne bomo več izvedeli. Kar je pred nami, je radikalizacija in boj na življenje in smrt.

Razmere na Bližnjem Vzhodu so resnično zapletene in težko je napovedovati prihodnost. Ves ta kaos pa ustreza mnogim zahodnim vladarjem saj onemogoča stvaritev resnično delujočih držav, ki bi lahko dolgoročno izplavale iz revščine in postale neodvisni igralci brez potrebe po tuji pomoči.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]