V TV Odmevih ob pregledu grozot taborišč “pozabili” na gulage, Teharje, Goli otok …

29. Jan 2015 09:16

foto129Ob minulem svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta so v Odmevih, najuglednejši informativni TV oddaji pri nas, pripravili obširen zgodovinski pregled taborišč ter genocidov in drugih grozot, ki so se tam dogajale.

Prispevek je vključeval vse od taborišč za indijance v Severni Ameriki, Bure v času Burskih vojn ob koncu 19. stoletja, omenili so armenski in srebreniški genocid, pa seveda nacistična koncentracijska taborišča in zapor za teroriste Guantanamo na Kubi.

Pomenljivo pri vsem skupaj pa je, da niti z besedo niso bila omenjena katerakoli taborišča različnih komunističnih režimov po svetu. Avtorica prispevka Petra Marc je gladko izpustila sovjetske gulage, v katerih je med letih 1934 do 1953 umrlo več kot milijon ljudi, podobna taborišča na Kitajskem, ter seveda vsa “naša”, jugoslovanska:   Teharje, Gotenica, Goli otok, Sveti Grgur, Bileča, Stara Gradiška …

Ali gre za novinarsko neznanje in nerazgledanost, ali pa nemara za namerni ideološko-selektivni pristop, je težko oceniti, saj se oboje za resno nacionalno televizijo zdi skorajda neverjetno.

Jože Bartolj avtorje tovrstnih pristranskih izdelkov imenuje kar “kastriranci,” in pravi, da je sramota, da si še leta 2015 ne upajo povedati nič o koncentracijskih taboriščih v Šentvidu, Teharjah, Šterntalu… in prav tako nič o Hudi jami, Pečovniku, Kočevskem Rogu…

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]