Načrtna seksualizacija otroštva – otroci kot marketinško orodje

27. Jan 2018 19:06

Kaj nam pove o našem odnosu do otroštva in odraščanja, da je »muza« Karla Lagerfelda 16-letna Kaia Gerber, ki je bila vodilna manekenka zadnje Chanelove modne revije v obleki, ki spominja na poročno? To vprašanje je v svojem zadnjem zapisu izpostavila Kamien komunikacije.

Modo za odrasle vse pogosteje zastopajo najstnice, dostop do seksualiziranih vsebin pa je vedno lažji. Prehitro izpostavljanje seksualiziranim vsebinam pa nima dobrega učinka na otroke, meni psihologinja Carolyn C. Ross, spodbuja namreč njihovo nezaupanje v odnose in vpliva na vedenje, ki jim lahko škoduje.

Priča smo pojavom, kot je »drag klub« za otroke, kjer se otroci preoblačijo v visoke pete in se izrazito ličijo, kar je splošno odsvetovano otrokom zaradi zdravja. Izrazoslovje in nastop otrok, ki se oblačijo v seksualne ikone manj spominja na samostojno otroško raziskovanje, temveč na »trend«. Kako lahko desetletnik napoveduje, da bo največja zvezda na instagramu in po njem posnet film?

Otroštvo je na drugi strani ogroženo tudi z odvzemom staršev, še opozarja blogerka. Norveške oblasti so prepoved telesne kazni vzele po mnenju tudi nekaterih strokovnjakov, radikalno, piše BBC. Odvzem kar petih otrok, kar se je zgodilo norveški družini, na podlagi prijave, da jih telesno kaznujejo, kar lahko pomeni, da so jih udarili po roki, če so na primer želeli vreči kaj na tla v trgovini.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]