Naivni ples mladine za podnebno pravičnost

14. Mar 2019 07:07

Vsi bi želeli bolj čist, vzdržen, pravičen svet. Toda, kdo bi se čemu odrekel, da bi temu res bilo tako?

Večer:

Petkovi podnebni štrajki po Sloveniji bodo prvi podalpski izraz globalnega gibanja, ki sledi vzoru 16-letne Švedinje Grete Thunberg, ki je avgusta lani ob petkih začela protestirati pred parlamentom, dokler politiki ne sprejmejo ukrepov, ki bodo upočasnili in zaustavili podnebne spremembe. V sredo opoldan je jasno, da bodo v petek mladi napolnili ulice v vsaj 98 državah sveta – šolski štrajki se bodo odvili v 1325 krajih po celem svetu. Nikjer ne bodo sami.

Zadnje čase se mi v trgovini dogaja nekaj čudnega. Po sadje hodim s tisitmi Sparovimi vrečkami za večkratno uporabo in opažam, da sem pri tem osamljen. Vsi še kar naprej posegajo po plastičnih. Bolj preprosto jim je. Ne da se jim dati tistega malo denarja za obstojne vrečke, ne da se jim tega nositi s seboj, ne da se jim še marsikaj drugega. Če bi jih vprašali, ali morajo vlade po svetu nekaj storiti proti podnebnim spremembam, bi vam  večina odvrnila, da zagotovo.

Vsi bi ceno za spremembe prevalili na ramena koga drugega. Bogati naj se odrekajo, bi  verjetno rekli.

Kot da bi bogati vozili večino avtomobilov, kot da bi samo milijonarji z letali hodili na počitnice, kot da bi samo tisti najbolj premožni kupovali oblačila, ki se jih potem zavrže po eni sezoni in tako naprej.

Veliko je tega.

Ne, če bi res hoteli mladi nekaj storiti za podnebno pravičnost, bi morali sami pri sebi premisliti, čemu so se pripravljeni odreči…nadaljevanje: piše Sašo Ornik – Jin

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]