Obiščite najbolj strm vrt v Sloveniji

12. Jun 2009 18:10

Dome je prišla informacija, da v bližini premoremo najbolj strm vrt v Sloveniji, ki ima ta konec tedna, skupaj še z dvema vrtoma v Šentjurju, dneva odprtih vrat.

 

Na spletni strani Slovenskega društva za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin so o njih zapisali:

»Vrt družine Franc se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Med prijatelji rastlin vrtoljubci je ta vrt znan kot najbolj strm vrt v Sloveniji. Kljub temu sta oba lastnika vrt vzorno nasadila in uredila sprehajalne poti. Del prvotne zasaditve sta v preteklih letih zamenjala in dosadila bolj kvalitetno drevnino in trajnice. Na ogled so rastline, ki prenašajo izredno sušo in polno žgoče sonce istočasno pa s koreninami in rastjo zadržujejo odnašanje zemlje.«

 

 

Če morda iščete idejo za nedeljski izlet, tu zagotovo ne boste razočarani, kar sem se na lastne oči prepričal sam!

Družino Franc najdete na naslovu Slivnica pri Celju 33a. Če prihajate iz smeri Celja ali Maribora, v Šentjurju poiščite smerokaz za Kozje oz. Lesično. Dober kilometer od Gorice pri Slivnici je oznaka za Slivnico, do Francovih pa je od tam 2 km. Pri prvi cerkvi v Slivnici zavijte levo in nadaljujte do druge in tam pojdite nekaj deset metrov desno.


Glavni za vrt je gospod Jože, ki nas je popeljal med rastlinicami, ki jih skrbno neguje v in okrog družinske hiše, od koder je tudi prelep razgled. Ja, tudi strmo je:) Domislil se je nekaj prav inovativnih reči, veliko večino pa je postoril z lastnimi rokami. Tako je sam naredil stopnice, samokolnico z bremzo za lažje delo, ptičje hišice, …Na domiseln način je izpeljal tudi zbiranje vode, taljenje snega s strehe pozimi, še največ pa je tega na področju dela z rastlinami, a o tem težko pišem, ker imam zato res dve levi roki…. Vsekakor je bilo njegovo vodenje na moč zanimivo tudi meni. Prisega na to, da je treba kaj znati storiti tudi sam in pri tem uporabljati glavo. Aja, še to, na njegovem vrtu ni kemikalij.

 

Zadeva je daleč od tega, da bi bila skomercializirana, saj je v lokalni turistični ponudbi ni zaslediti. Vseeno se tem najdejo ljudje od vsepovsod, tudi iz tujine.

 


Pri Francovih imajo tudi bele muce

 

 

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]