To je najnevarnejši čas za naš planet

25. Feb 2017 09:11

To je pred časom, v intervjuju za britanski Guardian, med drugim izjavil Stephen Hawking, ugleden britanski fizik, astrofizik, matematik in kozmolog.

Rok Kralj v tokratnem zapisu povzema njegov intervju. V njem je Hawking opozoril na nevarnosti, ki pretijo svetu in človeštvu.

Še zlasti velja prisluhniti njegovim besedam: Ne moremo še naprej ignorirati družbene neenakosti, saj imamo na voljo sredstva, da uničimo naš planet, ne pa, da bi ga zapustili. Človeštvo nima rezervnega planeta. Zemlja je naš edini dom, z obiljem dobrin, ki so nam na vsem na voljo. A ustvarili smo ekonomski sistem, ki povzroča tako globoko neenakost, da nas to lahko pripelje do konfliktov in v končni fazi do uporabe sredstev – jedrskih bomb, kemičnega in biološkega orožja – za popolno uničenje planeta in z njim človeške vrste.

Hawking pravi, da živimo v svetu, v katerem se finančna neenakost povečuje, ne zmanjšuje; v katerem mnogo ljudi ne gleda samo na svoj življenjski standard, ampak opaža tudi vse slabše zmožnosti, da bi zaslužili za preživetje. Ni torej nenavadno, da zato mnogi iščejo nov dogovor, ki ga morda zastopata Trump in Brexit… celoten povzetek intervjuja najdete na blogu.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]