Napad na medije zaradi poročanja o mariborski ravnateljski aferi lahko ima tudi temno plat

17. Dec 2014 13:28

mediji-v-medijihZgodbe o mariborskem ravnatelju in učiteljico matematike, ki so ju posneli v neprijetnem položaju in posnetek spravili v medije, verjetno ni potrebno posebej predstavljati.

Po ravnateljevem samomoru je znani bloger Domen Savič sprožil akcijo “dajmo medije v medije,” v kateri oglaševalce poziva k umiku oglasov iz medijev, ki so po njegovem mnenju sporno poročali o dogodku.

Poanto konkretne akcije je vredno pozdraviti. “Priznam, da če bi Slovenske novice jutri propadle, ne bi potočil niti ene solze za njimi,” piše Jin, a hkrati opozarja na dve pomembni negativni plati tovrstnega modela “kaznovanja” nepridnih medijev.

“Prvi je, da v dobi spleta vi nobene zgodbe več ne morete pomesti pod preprogo, da tudi če časopisi, tv in radio molčijo, še vedno obstajajo kanali, da bo le ta prišla med ljudi,” opozarja bloger in dodaja, da včasih prikrivanje zgodbe potencira občutek, da nekdo skuša prikriti resnico in da je s tem nekaj hudo narobe.

Drugi pa je morda še pomembnejši. Tovrsten pritisk na medije je lahko učinkovit tudi v negativnem smislu – mnogokrat je to formula za uničenje medijev družbnih skupin ali posameznikov, ki si drznejo misliti drugače kot večina.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]