Napoved volilnega rezultata

10. Jul 2014 08:02

napoved_rezultatovDo predčasnih parlamentarnih volitev nas loči le še nekaj dni. V predvolilnem času se je tako do danes zvrstila vrsta javnomnenjskih raziskav, ki so merile utrip slovenskih volivcev.

Če so se od ankete do ankete izmenjevale stranke, ki so zasedale od tretjega mesta naprej, pa so praktično vse napovedale, da bosta zmagovalki volitev stranki SMC in SDS.

Zaradi poplave anket in različnih rezultatov se je Matic Munc v tokratnem zapisu lotil »meta-raziskave«, v katero je vključil 6 različnih meritev javnega mnenja, ki so bile narejene za volitve.

Prve tri so klasične telefonske ankete treh agencij, ki jih poznamo (Episcenter, Mediana, Ninamedia), naslednje tri ankete pa so spletne. Spletne ankete je »razbremenil« s ponderji tako, da so imeli kliki na internetu manjšo težo. Rezultati analize so, izvzemši prvih dveh mest, dokaj presenetljivi. Na tretje in četrto mesto sta se namreč uvrstili stranki Združena levica in Pirati (kar gre verjetno pripisati temu, da so njuni volivci aktivnejši na spletu).

Ali se bodo njegove napovedi uresničile pa bomo izvedeli že v nedeljo zvečer.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]