Nemčija zaradi Rusije načrtuje novo generacijo tankov

9. Jan 2015 13:23

leopard-IINemški parlament lani v okviru usklajevanja državnega proračuna vložil zahtevo za razvoj novega tanka. Srednjeročni plan nemškega obrambnega ministrstva predvideva ne le posodobitev starejših tankov, temveč tudi razvoj nove generacije “Kampfpanzerja”, ki naj bi ga skupaj s Francijo razvili do marca 2030. Takšna odločitev naj bi padla zaradi krize v Ukrajini, pišejo na blogu Renton.

Potrebo po razvoju oklepnih vozil poznamo že iz zgodovine. Od Britancev, ki so med prvo svetovno vojno izumili tank pa do hladne vojne, ko je NATO pospešeno začel razvijati tanke ob spoznanju, da Sovjeti posedujejo trikrat več tankov kot NATO.

In medtem ko je propad Sovjetske zveze pomenil mir na evropski celini, pa rusko rožljanje z orožjem v Ukrajini Nemčije ne navdaja z optimizmom.

Avgusta 2014 se je zato nemško podjetje Krauss-Maffei Wegmann (KMW), ki izdeluje trenutno verzijo tankov Leopard, združilo s francoskim podjetjem v državni lasti Nexter, ki izdeluje vse vrste orožja. Združevanje pa je postreglo tudi z idejo o novi generaciji Leopardov, saj da ima tudi Francija strateški načrt, ki sega daleč v prihodnost. Oktobra je tako nemški parlament v osnutek proračuna skril tudi predlog za razvoj Leoparda III.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]