Ni Macron, ni le Pen

9. Maj 2017 13:34

Francoske predsedniške volitve so se razpletle z dokaj prepričljivo zmago Emmanuela Macrona nad Marine le Pen. Slednja je dobila celo manj, kot so ji nakazovale ankete, 33%.

Dejansko je bilo zelo malo možnosti, da zmaga, saj so ji strop napovedovali nekje pri 40%, večina francoske politike in medijev pa se je združila za Macronom. Mediji v modernem svetu seveda niso več tako pomembni, kot so bili, je pa pomembno, če se večina političnega prostora zaroti proti enemu kandidatu.

V tem je tudi, menim, razlika z ZDA. Proti Trumpu so se takisto zarotili vsi, a na koncu so republikanci le glasovali zanj, ne za Hillary Clinton. V Franciji se to ni zgodilo, saj je večina tistih, ki so v prvem krogu glasovali za druge kandidate, podprla Macrona.

Kje je zdaj Francija? Dejansko Marine le Pen ni poražena, saj je morala vedeti, da bi ji le čudež lahko prinesel zmago. Uspelo ji je doseči spodoben rezultat in bo ostala na politični sceni, medtem ko bo v državi vse ostalo po starem … več (piše: Sašo Ornik).

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]