NLB, Hrvati in kako se obvarovati pred Butalci

30. Mar 2018 06:07

V teh dneh lahko spremljamo kako stranke kar tekmujejo, katera se bo bolj zavzela za “zaščito slovenskega premoženja na Hrvaškem”. Vsekakor jih pri tem vodijo dobri nameni, če pa se ti ujemajo še z željami ljudstva, pa je to v volilnem času še toliko bolj pomembno. Težava pa je, da veliko uglednih (ustavno) pravnih strokovnjakov opozarja, da takšno rokohitrsko sprejemanje ustavnega zakona ni najbolj primerna pot. Predvsem pa obstaja bojazen, da kakšne koristi od tega zakona ne bo.

Ob vsej vehemenci pri pravičniškem nastopanju strankarskih prvakov, mi je prišla na misel ena izmed zgodb Frana Milčinskega, seveda o slavnih Butalcih. Obnovimo.

TURKI V BUTALAH

Butale so imenitne. Ni dosti manjkalo, pa bi bile prišle v zgodovino in bi se morala še deca v šolah učiti o Butalcih.

To je bilo tiste dni, ko je Turek, krivoverna ta nesnaga, strašil po deželi in robil živino in mladino.
Pa so se zbrali tu v Butalah, da ne pride krivoverna ta nesnaga še nad nje, in so imel vzroka, d ase boje, kajti so bili ponosni na svoje krave in junce.

Pa so moževali in sklenili, da se brez boja ne udajo. Nego da ne cesti, ki jim pelje v staroslavne Butale, postavijo napis: “Turkom prepovedana pot!¨”.

Še se je oglasil glas: “Ne bodimo zajci! Napišimo: Strogo prepovedana pot!”

Pa je navdušeno obveljala županova, da s Turkom nič usmiljenja in se naj zapiše: “Najstrože prepovedana pot!”….več (piše: Bine Kordež)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]