Nov resen argument neprimernosti in zastarelosti vladne trase drugega tira Koper–Divača

26. Jun 2017 13:23

Ob vladnih načrtih glede projekta drugi tir so civilne iniciative z različnimi strokovnjaki vseskozi opozarjale na velike pomankljivosti in neprimernosti izpeljave projekta na način, ki se ga je lotila vlada. Tako z vidika financiranja projekta, kot gradnje in trase, je bila vlada deležna mnogih očitkov, ki pa jih je po večini preslišala. Vse je privedlo do tega, da nas sedaj čaka referendum o zakonu o drugem tiru.

Sedaj pa se je pojavil nov resen argument neprimernosti in zastarelosti vladne trase drugega tira Koper–Divača, ki ga predstavljajo na blogu Alpe Adria Green. Gre za predor v dolini Rižane.

Trasa drugega tira Koper–Divača, ki jo vsiljuje vlada, gre v dolini Rižane v predor (pod hrib Kaštelir), malo nižje pod vasjo Dekani, in ni nobenega razloga, da ne bi šla skozi predore in viadukte v ravni črti prek Krasa do Divače. Vendar naredi v Osapski dolini onstran Kaštelirja velik lok v levo in se približa italijanski meji, kar progo podaljšuje za več kilometrov, in se da to enostavno izračunati.

Ta nepotreben zavoj sta izsilila Italija in Trst s silovitimi in tudi umazanimi pritiski, kar je dokumentirano prikazano v knjigi avtorja tega sestavka »Koper–Trst, večna tekmeca, ali veliki boj za luške tranzitne tovore in transportne poti«… nadaljevanje na blogu.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]