Nova razvojna strategija: v zgodovini Slovenije zasnovani in izpeljani le dve dobri razvojni strategiji

13. Avg 2017 08:13

Slovenija se pripravlja na izpeljavo nove razvojne strategije. V zadnjem času sta aktualni dve. Prva je bila pripravljena pod okriljem vlade, imenovana Vizija 2050, ki pa ne vsebuje nobenega konkretnega, predvsem ekonomskega napotka, kako bi tako vizijo dosegli. Druga je Strategija dolgožive družbe, ki jo je pripravil UMAR.

Drago Babič v tokratnem zapisu piše o prihodnosti razvojnih strategij slovenije, začenši s preteklostjo.

Kot namreč uvodoma zapiše, sta bili v zgodovini Slovenije zasnovani in izpeljani le dve dobri razvojni strategiji, ki še danes pozitivno delujeta.

Prva pred dobrimi 160 leti v rajnki Avstriji, ki je zgradila južno železniško progo od Dunaja do Trsta in ob njej industrijske obrate ter tako uvrstila Slovenijo med logistično in industrijsko razvita področja.

Druga, tako imenovana Kavčičeva, stara 65 let, je oblikovala za takratne čase sodobno, v izvoz naravnano industrijo, ki je še danes nosilec naše izvozne ekspanzije in s tem razvoja.

Delno lahko med uspešne razvojne strategije uvrstimo osamosvojitev leta 1990, ko smo z lastnimi silami relativno gladko izvedli prehod iz propadajočega socialističnega gospodarskega sistema v kapitalizem, vendar so to Drnovškovo »zgodbo o uspehu« hitro pokvarili razni domači in tuji plenilci.

Med drugim navede tudi, da je strategija Janševe vlade v obdobju 2004 do 2008 Sloveniji, skupaj z uvoženo finančno krizo, povzročila deset-milijardno škodo… nadaljevanje na blogu.

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]