O Greti in »zaroti« korporacij

18. Mar 2019 08:37

Minuli petek se je po 123 državah sveta odvil podnebni štrajk po vzoru 16-letne švedske dijakinje Grete Thunberg, ki je s tovrstnimi protesti začela, ko se je enega lanskega avgustovskega petka odločila namesto v šolo odpraviti pred parlament v Stockholmu in protestirati ter zahtevati ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam.

Njenemu zgledu je sedaj sledilo na tisoče mladih po vsem svetu. A Greta je tudi hitro, in verjetno nevede, postala orodje velikih.

Piše Rok KraljZa začetek si sposodimo verze Franceta Prešerna: »kako se v strup prebrača vse, kar srce si sladkega obeta« (O Vrba, srečna vas domača). Morda je ta verz danes več kot aktualen. Naš največji pesnik si seveda niti predstavljati ni mogel Interneta, a ta verz je naravnost vizionarski. Opisal je nič drugega kot zapise tako imenovanih spletnih trolov in raznih mračnjakov, ki vse, kar je dobrega takoj zastrupijo – z besedami. In besede so lahko strup. Kdor misli, da je vseeno kar govori in piše, se močno moti. Beseda – zapisana ali izgovorjena – ima izjemno moč. Lahko sproži uničenje. Kako se začnejo pretepi, konflikti vseh vrst ali vojne? Vedno z besedami. A besede seveda lahko ustvarjajo tudi dobro – kreirajo, povezujejo, celijo rane vseh vrst… nadaljevanje na blogu

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]