Od Velike Britanije do Velike Drame

29. Jun 2016 09:00

Odločitev Velike Britanije, ki jo je sprejela na nedavnem referendumu, da izstopi iz Evropske Unije še verjetno kar nekaj časa ne bo ponudila jasnega odgovora na vprašanje, kaj lahko po tej odločitvi pričakuje Velika Britanija, EU in svet. Prognoze so različne, prav nihče pa si z gotovostjo ne upa trditi v kaj bo ta odločitev peljala.

Zaenkrat se zdi oz. so različni strokovnjaki in politiki po večini prepričani, da si je strel v koleno spustila predvsem Velika Britanija. Tej namreč sedaj grozi celo razpad saj je Severna Irska ponovno izrazila željo po združitvi z Irsko. S tem se je hkrati postavila pod vprašaj irski mirovni sporazum iz leta 1998, ko je v nemirni Severni Irski končno zavladal mir med manjšinskimi irskimi republikanskimi katoliki in probritanskimi protestanti.

Poleg tega je tudi Škotska, na katero so ravno Angleži, ko se je nedavno že želela odcepiti z referendumom, pritiskali s sporočilom, da bodo ti s tem škodili EU in povzročili njen razpad. Škotska namreč ob odcepitvi nebi avtomatično pristala v družbi držav EU in bi iz povezave izpadla ter se morala pogajati na novo.

O prihajajoči morebitni Veliki Drami zaradi Velike Britanija piše Almira Catovic.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]