Opravičevanje posiljevalca

25. Okt 2017 13:41

O velikem seksualnem škandalu, ki je Ameriko dvignil na noge, sem govorila že prejšnji ponedeljek. Saj se še spomnite, gre za hude obtožbe spolnega nadlegovanja žensk s strani slavnega filmskega producenta Harveya Weinsteina. A bi škandal potonil v pozabo, če se ne bi oglasila antropologinja Vesna V. Godina, ki je v svoji kolumni, verjeli ali ne, za posilstva okrivila kar ženske same.  Med vrsticami pa se jo je dalo celo razumeti, da je spolno nadlegovanje stalna hollywoodska praksa in se je treba s tem sprijazniti.

Njenega pisanja niso mogli prezreti v Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja. Med drugim so zapisali, citiram:«Že ko ste opravičevali nasilje nad otroki, bi se morali oglasiti, saj ste že takrat v najosnovnejši biti prestopili mejo dopustnega in primernega. Še posebej pa ste prestopili mejo spoštljivega. Sedaj pa, ko ponovno ponižujete in žalite ženske, ki so doživele spolno nasilje, ne moremo biti tiho. Ne verjamemo, da ne razumete pozicij moči in nadzora, ki so temelj odnosa, v katerem pride do izsiljevanja in nasilja. In ne verjamemo, da se svoje pozicije moči kot sokreatorka javnega mnenja, ne zavedate.«

Če bi bili hudobni, potem bi ob Vesninem opravičevanju posiljevalca lahko pomislili na domač- ljubljansko obarvan primer, ki ga dotična kolumnistka – hipotetično – skozi opravičevanje ameriškega izprijenca pač- posredno (ne)uspešno brani. Drugače si pozitivnega odnosa do posiljevalcev pač ne da razlagati. Seveda, z SOS – a pa bi se ob aferi ”farmacevtka” prav tako lahko (morali) oglasiti!…več (piše: Milena Miklavčič)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]