Pahorjev Russell in domoljubje v Odmevih

7. Dec 2018 08:12

V zadnjih Odmevih so se spomnili s prispevkom na 30. obletnico ustanovitve Slovenske kmečke zveze. Slavko Bobovnik ga je uspel pospremiti tudi s kratkim nagovorom med Jožetom Možino in slavnostnim povabljencem Borisom Pahorjem.

Kot ugotavlja Boris Vezjak, je slavnostna akademija v organizaciji SLS poskrbela za nekaj nepozabnih scen, kjer se je na trenutke zazdelo, da se vse vrtinči okoli Pahorja. In to na način, ki spominja na eno samo politično zlorabo človeka pri 104 letih častitljive starosti.

Možina svojega intervjuvanca nagovarjal z zanimivim pristopom in pričakovan odziv. Boris Pahor je namreč v odgovoru postregel za pričakovano ekspertizo o nacionalizmu. In to točno na način, ki si ga je novinar obetal. Limanice so uspele.

Pahor se je namreč naslonil na Bertranda Russlla in njegovo knjigo o zgodovini filozofije, ob čemer je uporabil citat, ki pa ga avtor v omenjeni knjigi ni zapisal. Konkretno:

»Ljubezen do svojega jezika, do svoje domovine, do svoje tradicije, do svoje zgodovine, literature in tako dalje ne more na noben način biti nacionalizem.«

 

 

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]