Permakultura: stranska vrata nove ideologije?

9. Jul 2016 08:03

Zadnja leta je postalo tudi v Sloveniji izredno moderno vrtnarjenje po principih t.i. permakultureali biodinamičnega vrta. Ko sem slišal z več strani same pohvale na račun te metode, sem od istih ljudi slišal tudi močne kritike na račun »klasične« agronomije.

Češ, to je vse zastarelo, kar sedaj poznamo kot agrnomija so zadaj lobiji, da bi morali kupovati njihova semena, gnojila in traktorje itd. Sledi logično vprašanje: kako to, da so se 10.000-letne agronomske tehnike čez noč izkazale za »napačne«?

Začel sem raziskovati: najprej zgodovina kmetovanja, izum pluga, obdelovanje zemlje, živinoreja, sodobne tehnike pridelave in permakultura. Tudi sam v prostem času z veseljem kmetujem in izhajam iz družine, kjer so vse generacije imele stik z zemljo, zato je bilo raziskovanje toliko bolj zanimivo.

Če v spletni brskalnik vpišete izraze kot so permakultura, visoke grede, biodinamika in podobno, boste naleteli na spletne strani z zanimivo vsebino. Vse je »eko« in »bio«, vsi se borijo proti strojem in kmetijskim multinacionalkam. Pa gre res samo za spremembo v kmetovanju in večje spoštovanje narave … već (piše Aljoša).

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]