Petarde: od poceni zabave, do drage motečnosti

10. Dec 2009 18:20

Uporaba pirotehničnih izdelkov se ob koncu leta in na prehodu v novo leto poveča. Kljub aktivnostim policistov, se pri uporabi pirotehničnih izdelkov, predvsem zaradi petard, vsako leto telesno poškoduje nekaj ljudi. Med njimi je tudi kar precej otrok.

Policisti obravnavajo tudi različna kazniva dejanja zaradi povzročene škode na premoženju. V letu 2008 je bil sprejet »Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih«, ki je korenito posegel na področje uporabe najbolj motečih pirotehničnih izdelkov – petard.

Omenjeni zakon določa, da je prepovedana prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov, ki so v zakonu razvrščeni v kategorijo 2 in 3. V to kategorijo so razvrščene predvsem petarde najrazličnejših oblik in moči. Pod določenimi pogoji je v času od 19. do 31. decembra dovoljena prodaja ognjemetnih izdelkov, ki jih zakon razvršča v 1. kategorijo (njihov glavni učinek je pok).

Uporaba teh izdelkov je pod določenimi pogoji dovoljena od 26. decembra do 2. januarja. Prepovedana je uporaba v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah, v vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih in na površinah kjer potekajo javni shodi in javne prireditve (tudi polnočnice).

Prepovedana je tudi predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava in prodaja pirotehničnih izdelkov. Globe, ki so predvidene za kršitve, so zelo velike in se začnejo pri 400 EUR in naprej.

Robi Zidar

Oznake:
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]