Pismo veleposlanikom: enkrat kolonialisti, vedno kolonialisti?

24. Apr 2018 06:06

Pišemo vam spoštovane ekscelence ZDA, Francije in Britanije kot glas številnih v Sloveniji, ki se ne strinjamo z vašim zagovorom vojaškega posredovanja v Siriji.

Prvič, v Siriji ne vlada »režim«, ampak izvoljeni predsednik Bašar al Asad, ki ga večina Sircev spoštuje. Razumite, da vlada al Asada ne obglavlja istospolnih, ne tlači žensk z grožnjami kamenjanja v črne šotore in dopušča različna verstva. Vse verske skupnosti v Siriji obsojajo vaš napad. Da, tako muslimani kot kristjani.

Sirija je oaza strpnosti v primerjavi s Savdsko Arabijo, kjer ni volitev in kjer ljudi zaprejo zaradi malenkosti, na primer zaradi bloga. Kako to, da ne padajo bombe na Savdsko Arabijo in da ne pišete njihovemu režimu protestnih pisem, zaradi hudega kršenja človekovih pravic? Veste, kaj se dogaja v Jemnu, da pol milijona otrok strada? Kako to, da ni to humanitarna prednost, če otroci umirajo od lakote?

Drugič, popolnoma nesprejemljivo je imenovati milijone vredno uporabo orožja »humanitarno posredovanje«. Veste, Kuba je poslala v Sirijo zdravnike in zdravila. To je humanitarno, ne bombe. Toplo priporočamo, da se zgledujete po kubanskem vzoru in orožje zamenjate z zdravili in hrano. Tretjič, zakaj ne prisluhnete nekdanjim veleposlanikom v Siriji, kot sta Peter Ford in Craig Murray?

Menda vaša spoštovana kolega, ki sta dihala s sirskim ljudstvom, želita narodu le dobro in se ne strinjata z vašim navijanjem za bombe. Kako to, da ignorirate tudi kredibilne vojaške komentarje, kot ga je podal general major Jonathan Shaw, ki pravi, da sirska država ni uporabila kemičnega orožja?

… pismo si celo v celoti preberete na blogu Zdravo Slovenija.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]