Podrobno: Kdo bo plačal drugi tir?

28. Apr 2017 08:37

Okoli projekta drugi tir se vseskozi pojavljajo vprašanja, kdo dejansko bo plačal drugi tir. Bodo to spet davkoplačevalci?

V javnosti prevladuje prepričanje, da bo – ne glede na vrednost naložbe – gradnja drugega tora padla na pleča davkoplačevalcev. Pri tem se običajno postavlja analogija s predrago naložbo v TEŠ 6. Pri TEŠ 6 to načeloma, vendar ne dobesedno drži. Tam bodo stroške predrage naložbe prek višjih cen plačali odjemalci električne energije, torej podjetja in gospodinjstva. Pri slednjih je približna analogija z davkoplačevalci še nekako na mestu. Pri drugem tiru pa ni tako, piše Jože P. Damijan.

Na podlagi podrobne analize, ki jo Damijan predstavlja v tokratnem zapisu, je namreč moč ugotoviti, da so populistična strašenja v nekaterih medijih in s strani nekaterih samozvanih analitikov povsem deplasirana — davkoplačevalci oziroma gospodinjstva za drugi tir, za razliko od TEŠ 6, ne bomo plačevali praktično nič. In to ne glede na višino investicije. Celotne izdatke za gradnjo bodo plačalala logistična podjetja.

Kar pa seveda ne pomeni, da je vladi dovoljeno, da je potratna tako pri vrednosti naložbe kot pri izbranih virih financiranja.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]