Politične in medijske manipulacije s spini: aktualni primeri

7. Jan 2014 13:28

medijski_spini“Danes smo dokazali, da znamo in zmoremo,” (premierka Bratuškova ob razkritju 4.8 milijardne bančne luknje).

“Družina v povprečno velikem stanovanju bo na mesec plačala tri evre davka na nepremičnine več, kot sedaj” (Bratuškova o nepremičninskem davku, s katerim načrtujejo 200 dodatnih milijonov pobranih prihodkov od državljanov).

“we don’t need money, we need time” (na CNN pove premierka, nato pa si v naslednjih nekaj mesecih na trgih v imenu države izposodi 5 milijard evrov).

Se vam zgornje izjave zdijo vsaj malo sumljive, ali ste jim nasedli na prvo žogo? Gre namreč za tipične primere uporabljanja tako imenovanih “spinov” –  manipulativne (medijske) propagande, s katero dejstva “zavrtimo” tako, da odvračamo od bistva in negativno stanje prikažemo v kar se da pozitivni luči.

Spini so lahko bolj ali manj očitni – dobrega ne razbereš s prve.

“Spini te vlade so tako očitni, da so že smešni in bi se jim smejali, če ne bi bilo v igri, … skoraj 5 davkoplačevalskih milijard,” ocenjuje Branko Cestnik.

Sam navaja še nekaj primerov, izpostavi etično-moralni vidik spinanja,  potegne primerjavo s starim komunističnim tiskom, saj brez servilnih medijev pri spinanju ne gre, opozori še na časopis Delo kot enega glavnih nosilcev tovrstne manipulacije pri nas.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]