Posojilo ali pranje denarja?

13. Jan 2018 13:23

Rok Snežič, strokovnjak za davke, se pogosto pojavlja na Nova 24TV in redno odgovarja bralcem v reviji Škandal, ki ga izdaja revija Reporter, sicer v ožjem interesnem območju stranke SDS .

Če imate denar, ki mu izvora ne morete zadovoljivo pojasniti, pa ga želite oprati, strokovnjak svetuje pot, ki ima podobne elemente kot zadnje posojilo stranke SDS v višini 450.000.

Bralec nas sprašuje, kaj storiti – pred dvema letoma mu je pokojni oče kot svojemu edincu podaril 200 tisoč evrov v gotovini, sedaj pa le-ta želi kupiti nepremičnino in ta denar položiti na račun. Ali ga bo Furs obdavčil za ta polog ali ne? In kaj naj stori, da ga Furs ne bo obdavčil?

Na bralčevo vprašanje je odgovoril strokovnjak s področja davčnega prava Rok Snežič: »V primeru, da boste položili 200 tisoč evrov gotovine na svoj osebni račun, vas bo Furs zagotovo obdavčil s 70 odstotki, saj vam ne bo verjel, da vam je denar dal pokojni oče, Furs pa se bo izgovarjal, da transakcija med vami in očetom ni bila vidna tretjim osebam (denarni tok), in vas bo nekompromisno obdavčil s 70 odstotki tega zneska.

To pomeni, da boste od položenih 200 tisoč evrov plačali 140 tisoč evrov, kljub temu da ste prejeli ta denar kot darilo od očeta (prvi dedni red, ki nima nobene obdavčitve). Ampak ker si je Furs pri zakonodajalcu izboril obrnjeno dokazno breme, vam nobena pritožba ne bo uspela,« sklene Snežič. Kljub temu pa tudi za našega bralca obstaja upanje, kako se izogniti plačilu davka … več (piše: Stric Marč). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]