Posojilojemalci v švicarskih frankih daleč od tega, da so bili ogoljufani

30. Mar 2015 08:02

gambling-hurt-creditPotem, ko je švicarska centralna banka 15. januarja odpravila zgornjo mejo vrednosti švicarskega franka, ki je pred tem znašala 1,2 franka za evro, je vrednost franka v primerjavi z evrom precej poskočila s tem pa drastično dvignila obroke posojil vezanih na švicarsko valuto. Slednje je prizadelo mnoge slovenske posojilojemalce, ki so do nedavnega, v upanju na ugodnejši izplen, jemali tovrstna posojila.

Posojilojemalci se sedaj čutijo ogoljufane, kar so med drugim pokazali z nedavnim protestom, kjer so izrazili nezadovoljstvo zaradi ravnanja poslovnih bank in Banke Slovenije pri vprašanju posojil v švicarskih frankih ter sporočili, da niso špekulanti in zahtevali poštena posojila in poštene pogodbe z bankami.

Avtor bloga Kavarna Hayek meni, da je šlo pri tovrstnih kreditih daleč od goljufije ter, da so za nastalo situacijo krivi kreditojemalci, ki konec koncev tudi niso bili prisiljeni vzeti posojila vezana na frank.

“No, če bi bili tisti, ki so pred leti vzeli kredit v švicarskih frankih, vsaj malo finančno pismeni, bi vedeli, da moraš kredit vzeti vedno v valuti, v kateri prejemaš plačo. V vsakem drugem primeru špekuliraš in tvegaš valutna nihanja. In ravno to se je zgodilo…” med drugim v zapisu, kjer analizira tudi argumente kreditojemalcev, zapiše bloger.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]