Požari in nevarni odpadki: odločevalci praviloma ne upoštevajo mnenja in dejstev iz varstvene ocene

27. Jul 2017 07:07

V zadnjih tednih sta se v Sloveniji zgodila dva požara v obratih, kjer zbirajo odpadke. Nazadnje je zagorelo v podjetju Ekosistemi, kjer posledic za okolje na srečo ni pričakovati, saj naj bi zagorel zgolj odpadni polivinil, sekanci in lesni odpadki ter del sistema s sončnimi celicami. Bolj katastrofalen je bil požar v podjetju Kemis, kjer so se vneli nevarni odpadki, kar je povzročilo ekološko katastrofo.

Toda v Sloveniji je še kar nekaj potencialnih Kemisev. Pri nas namreč deluje 210 industrijskih obratov, ki lahko v primeru okvare ali drugega nepredvidenega dogodka povzročijo onesnaževanje okolja večjega obsega.

Vsem tem pa je skupno eno. Predno so ta podjetja začela obratovati, so morala pridobiti okoljevarstveno soglasje (OVS) in okoljvarstveno dovoljenje (OVD), kjer je poleg dodatne dokumentacije priložena tudi varstvena ocena, ki jo praviloma pripravijo tudi gasilci.

Kot v dopisu, ki so ga naslovili tudi na vlado, opozarjajo na Alpe Adria Green, je problem, ko odločevalec za pridobivanje OVS in OVD ne upošteva njihovega mnenja in dejstev ter izda podjetju dovoljenje kljub negativnemu mnenju s podkrepljenimi dejstvi gasilcev. Celoten dopis si lahko preberete na blogu.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]