Švedinja pred deportacijo v Afganistan rešila družinskega nasilneža (video)

11. Avg 2018 09:02

Aktivistka Elin Errson, ki si prizadeva za pravico do azila na Švedskem, je 23. junija v letalu v Gothenburgu, ki bi moral poleteti v Istanbul, pokazala odločnost. Ni hotela sesti in s tem je vsaj začasno preprečila deportacijo 52-letnega Afganistanca v domovino. Za to dejanje se je odločila v prepričanju, da gospoda čaka v domovini zanesljiva smrt. Posnetek njenega protesta si je ogledalo milijone ljudi in bila je proglašena za junakinjo generacije Z v številnih medijih (Newsweek, Guardian, …). Primerjali so jo celo z Gandhijem in M. L. Kingom. Presenetljivo hitro zaslužene zveneče pohvale.

Švedski mediji so razkrili, da bo moški zelo verjetno deportiran kljub njeni intervenciji. Omenjeni moški je bil obsojen družinski nasilnež, ki je zaradi pretepanja žene in otrok moral v zapor. Soprogo je tepel tako, da je z njeno glavo udarjal ob tla, otroke pa je pretepal z vrvjo. Informacije je odkril finski medij, potrdila pa švedska policija. Vendar gospod ni bil deportiran zaradi kazni glede nasilja, ki jo je že odslužil, temveč zaradi švedske politike pravice do azila.

Ustaviti prizadevanja glede človekovih pravic zaradi takšnega posameznika bi bilo seveda nesmotrno. Kaže pa na zaletavost takšnih akcij, ki imajo slabo raziskano ozadje… več na blogu Zdravo Slovenija

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]