Priložnosti za dogovore o plačah javnega sektorja

4. Nov 2018 17:39

V uvodnem tekstu sem predstavil osnovne ugotovitve glede gibanja zaposlenih in plač v javnem sektorju. Na osnovi analize sem tudi ocenil kakšne možnosti imajo pogajalske skupine vlade in sindikatov ko se pogajajo o plačah javnega sektorja za naslednji dve leti. V tem prvem tekstu so izpostavljeni samo osnovni poudarki, v dodatnih člankih pa poskušam podrobneje predstaviti ter argumentirati posamezne ugotovitve.

V prvem nadaljevanju je nekaj definicij, kar javni sektor sploh zajema, iskal pa sem tudi odgovor ali je število zaposlenih v javnem sektorju primerljivo z razmerami v evropskih državah.

Kaj zajema javni sektor

Na začetku je dobro razčistiti, kaj javni sektor sploh zajema. Večina ljudi namreč kot javni sektor razume predvsem tistega birokrata na občini, ki nam greni življenje v kakšnem postopku in itak nič ne dela. Pa še preveč jih je! Seveda javni sektor, kot ta izraz običajno uporabljamo, predstavlja precej širši nabor zaposlenih. Po zadnjih podatkih (julij 2018) je v tem segmentu v Sloveniji zaposlenih 178 tisoč ljudi, ki delajo večinoma v treh dejavnostih, v izobraževanju (65 tisoč), v zdravstvu in socialnem varstvu (55 tisoč) ter v javni upravi in obrambi (47 tisoč), nekaj tisoč pa se jih uvršča še v druge dejavnosti …več (piše: Bine Kordež)

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]