Priznati Palestino ali ne?

4. Mar 2018 08:05

Palestinsko vprašanje ostaja nerazrešeno že desetletja in nobeni veliki sili ni uspelo v regijo pripeljati trajnega miru. Ob zapletenih razmerah je tudi jasno, da bo končno rešitev, s katero bi bili zadovoljni vsi, Izraelci, Palestinci, njihovi sosedje in celo ljudje doma daleč proč, ki se iz teh ali onih razlogov zanimajo za ta konflikt, težko doseči.

Zelo verjetno je celo, da bo konec te zgodbe zelo boleč, s popolnim porazom ene ali druge strani. V to igro se je odločila vmešati tudi slovenska politika s vprašanjem o priznanju Palestine.

Na prvem mestu je to moralno vprašanje. Imajo Palestinci pravico do svoje države? Seveda jo imajo. Kot vsi ljudje, imajo tudi oni pravico do samoodločbe, do miru, do tega, da se jih ne obravnava kot v apartheidu, torej kot drugorazredne ljudi, za katere veljajo drugačni zakoni.

Imajo pravico, da se na njihova ozemlja ne postavlja naselbin in se jim tako manjša življenjski prostor in izrinja. Če gledamo iz tega stališča, je priznanje Palestine seveda nujno podpreti. Toda, stvari potem postanejo bolj zapletene.

Resnica je takšna, da Izraelci ves čas ustvarjajo novo realnost na terenu. Širijo svoja območja nadzora, zaradi česar ni enostavno potegniti meje palestinske države. Seveda, te so že zdavnaj načrtane, toda to je le na papirju. V realnosti so tam izraelske naselbine in kaj zdaj storiti?

Kdo je pripravljen izganjati te naseljence, češ da so ukradli tisto ozemlje, še posebej, če gre že za sinove ali hčere, ali celo vnuke prvih priseljencev? Lahko ljudi krivimo za grehe njihovih očetov? To bi spet bilo nemoralno. Pridemo v situacijo, ko, če želimo popraviti eno krivico, moramo storiti drugo. Zaradi tega nič ni preprosto … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]