So računalniki krivi za upadanje rasti produktivnosti?

4. Feb 2018 09:07

Rast produktivnosti se trenutno upočasnjuje. Ob tem se poraja vprašanja, zakaj se kljub tehnološki revoluciji (IT), avtomatizaciji in robotizaciji proizvodnje ter selitvi delovno intenzivne proizvodnje proti Jugu ali Vzhodu, kar vse zmanjšuje obseg delovne sile v proizvodnji in bi načeloma moralo povečevati produktivnost dela doma, rast slednje kljub temu trendno upočasnjuje.

Tim Harford je pred tedni razkril teorijo, ki pravi, da rast produktivnosti upada ne KLJUB, pač pa ZARADI množične uvedbe pametnih telefonov in računalnikov. Njegova teza je, da splošna razširjenost računalnikov zmanjšuje stopnjo specializacije, ker zdaj lahko vsak sam napiše pismo, naredi preračune, pripravi prezentacijo, on-line plača račune, prej pa so to počeli specialisti.

Jože P. Damijan opozarja, da je splošna uvedba računalnikov skrajšala čas administrativnih in poslovnih procesov, pohitrila poslovanje in zmanjšala število potrebne delovne sile, kar gre v prid potencialnega povečanja prodktivnosti. Je pa res, da so z instantno povezavo na internet, računalniki postali ubijalci fokusiranja na delo.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]