Razmislek po volitvah v ZDA

16. Nov 2016 08:06

demokracijaAmeriški tip demokracije se je razgalil v vsej svoji mizeriji. Elektorski glasovi so norčevanje iz volje volivcev, ustave pa seveda ne morejo spremeniti, ker to ni v interesu tistih, ki vladajo z argumenti moči, ne pa z močjo argumentov. Tiste zvezne države, ki imajo največ elektorskih glasov, seveda ne pustijo, da bi se njihov vpliv izenačil z drugimi, ki jih imajo manj, piše Borut Petrovič Vernikov.

Ker Američanom niti na kraj pameti ne pade, da bi o bodočem predsedniku odločali zgolj volivci, lahko v ZDA izgubi  tisti predsedniški kandidat, ki je dobil največ glasov volivcev, zmaga pa lahko tisti, ki je dobil večino elektorskih glasov.

In kako je z »demokracijo«, ki jo izvažajo? ZDA, v sodelovanju z nekaterimi drugimi državami, da vse skupaj izgleda bolj demokratično, včasih tudi z žegnom OZN, z vojaškimi intervencijami ter z asistenco NATA , še vedno uspešno izvažajo “demokracijo” v tiste »nedemokratične« dele sveta, kjer si njihove korporacije obetajo finančno korist, ugotavlja bloger.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]