Recept za katastrofo: odnosi med zahodom in Turčijo ter begunci in migranti kot orožje usmerjeno proti Evropi

4. Avg 2016 07:07

Turški predsednik Erdogan po poskusu vojaškega udara povsem očitno ne zaupa več ZDA in evropskim državam. Kadarkoli se pojavi kritika na njegov račun, sploh glede želje po uvedbi smrtne kazni in preganjanja nasprotnikov, se mu le še bolj potrdi, da so v zahodnih prestolnicah v resnici želeli videti uspeh prevrata.

In neuspeli vojaški prevrat je povzročil radikalen prelom v odnosih Evropske unije s Tručijo ter pogajanjih pri njihovem vstopu v EU, do katerega verjetno nikoli ne bo prišlo. In pri vsem skupaj je prisoten še en problem.

Erdogan žuga Evropi, da se ta ne drži sporazuma s Turčijo in da denarja ni od nikoder. Razumeti gre, da se lahko zgodi, da tudi Turčija ne bo več spoštovala sporazuma. Begunci in migranti lahko na tak način zelo hitro postanejo orožje, usmerjeno proti Evropi, ki se je s Turčijo dogovorila, da bo slednja v zameno za denarno pomoč delovala kot branik pred begunci in migranti.

Dodajmo k temu še notranje napetosti, ko vlade skušajo krmariti med zahtevami levičarskih zagovornikov odprtih meja in desničarskimi strankami, ki jezdijo na valu nezadovoljstva nad odprtimi mejami, vse skupaj v času napadov pripadnikov Islamske države. Recept za katastrofo torej… več piše Sašo Ornik Jin.

Oznake:, , , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]