Referendum – nasprotniki potrebujejo strah in jezo večjega števila volivcev, kot jih premoreta SDS in NSi

5. Mar 2015 08:06

e-volitvePo sprejemu novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so nasprotniki napovedali referendum, o upravičenosti katerega bo odločalo Ustavno sodišče.

Toda ali je referendum sploh smiseln? Je mogoče, da nasprotniki na volišča privabijo zadostno število ljudi?

Nova referendumska zakonodaja sedaj namreč določa, da je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev, kar trenutno predstavlja okrog 340.000 volivcev.

Glede na to, da je bila na zadnjem referendumu leta 2012, kjer je bila zavrnjena tedanja novela družinskega zakona, volilna udeležba zgolj 30,31-odstotna, proti zakonu pa je glasovalo 54,55 odstotka oziroma 279.937 volivcev, zmage nasprotnikov novele na morebitnem referendumu verjetno ne gre pričakovati. Seveda ob predpostavki, da so razmerja sil ostala bolj ali manj nespremenjena.

“Za zmago na referendumu potrebujejo jezo in strah večjega števila ljudi, kot jih lahko na volišča pripeljeta SDS in NSi, tudi takšnih, ki ti dve stranki drugače nikoli ne bi volili.” med drugim piše bloger Sašo Ornik – Jin.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]