Ritual obdarovanja – zakaj se ljudje obdarujemo?

20. Dec 2010 08:04

(Piše: Anja Renko) Neumoren pritisk oglaševalcev, notranji glas, občutek  dolžnosti, nezanesljivo ugibanje, intuitivno sklepanje in obsesivno nakupovanje. Vse to zato, da bližnjemu podarimo primerno darilo. Potem pa izmenjava in nestrpno pričakovanje – ali mu/ji bo naše darilo resnično všeč?

Vse te skrbi, stres, pretvarjanje. Verjetno ste tudi vi kdaj pomislili na to, kako bi se temu izognili.

Ritual, ki bi moral biti sproščen in prežet s pozitivnimi občutki, je pogosto pravo mučenje. Če je denar vedno samo denar, čokolada (vsaj) običajno “samo” čokolada, pa darilo nikoli le darilo, saj njegovo sporočilo nosi ogromno psihološke vsebine.

Ameriški sociolog Barry Schwartz trdi, da je obdarovanje glavni mehanizem socialne kontrole in nujna oblika socialne izmenjave. Čeprav obdarovanje radi opisujemo kot prijetno, ljubečo gesto, gre pravzaprav za fundamentalno obliko človeške interakcije.  Obdarovanje je dejanje, ki predstavlja komplesken del tega, kako ljudje komuniciramo.

Obdarovanje torej služi različnim namenom. Ljudje se obdarujemo že od nekdaj in pri tem ima socialna nota veliko večji pomeni kot sama vsebina darila. V osnovi je podarjanje namenjeno krepitvi že obstoječega odnosa med dvema osebama in nam veliko pove o tem, kako pomembna je določena oseba v našem življenju. Za novoletne praznike namreč ne obdarujemo tistih, ki nam niso blizu, temveč tiste, ki nam največ pomenijo. Z vsebino darila pa sporočamo, kaj menimo o osebi, ki ji darilo podarjamo. In seveda obratno – tudi mi lahko preko darila posredno izvemo, kaj drugi čutijo/menijo o nas. Ko nekoga obdarujemo, mu na simboličen način povemo, da nam nekaj pomeni.

A nekateri raziskovalci, ki se ukvarjajo s tem, kako obdarovanje vpliva na odnose med ljudmi, namigujejo na to, da je obdarovanje dejanje, ki je nujno, a ne pripomore k izboljšanju odnosa med partnerjema. V partnerskem odnosu tako izbor partnerju všečnega darila le utrdi podobnost med paroma, ne vpliva pa na izboljšanje kvalitete odnosa. Nasprotno pa lahko neustrezna darila (torej tista, ki partnerju niso všeč) vodijo k dvomu in lahko celo uničijo odnos.

Paradoks obdarovanja je tudi ta, da darilo bolj osreči tistega, ki daruje, kot tistega, ki darilo prejme. Da obdarovanje osrečuje tiste, ki podarjajo, dokazujejo tudi rezultati naslednje raziskave, v kateri so udeležencem podelili 20 dolarjev. Polovica med njimi je denar zapravila zase, druga polovica pa je morala s tem denarjem nekaj kupiti in kupljeno nekomu podariti. Izkazalo se je, da so večje občutke sreče doživljali tisti, ki so obdarovali nekoga drugega.

A to ne pomeni, da obdarovancu darilo nič ne pomeni – ravno nasprotno. Ljudje na primer predmete, ki jih dobimo kot darilo, bistveno višje vrednotimo kot v primeru, da istega predmeta nismo prejeli za darilo. Ta dodana vrednost daril je nezavedno prisotna tudi takrat, ko darilo ni ravno takšno, kot smo si ga želeli.

Kaj pa tisti, ki se tem želijo na vsak način izogniti? Osebe, ki darila zavračajo, se pravzaprav umikajo od pomembnih socialnih interakcij. S tem spodbujajo svoje socialno okolje, da ignorira njihove potrebe in želje.  Z zavračanjem daril se izoliramo od naših bližnjih in negativno vplivamo na odnose. Izjema seveda je, ko se o odsotnosti obdarovanja vnaprej dogovorimo.

V prazničnem času je smiselno, da zmanjšamo izdatke, a kljubovanje obdarovanju mogoče ni najboljša rešitev. Če sprejemanje ali izmenjavo daril zavračamo, lahko izgubljamo pomembno povezavo z družino in prijatelji. Zato velja razmisliti o alternativnih načinih obdarovanja, ki pa bodo kljub temu osrečila nas in naše bližnje.

Anja Renko

Sodelujte v anketi o obdarovanju – levi stolpec

Anja Renko je psihologinja z veliko željo po širjenju znanja, obilico idej in dovolj prostega časa, da uspe vse to tudi objaviti. S svojimi prispevki želi spreminjati predstave, krhati stereotipe in manjšati predsodke ter spodbujati razprave in premike. Berete jo lahko na blogu I Feel Psychology, ob strokovno psiholoških temah jo  lahko spremljate tudi na Drugem svetu.

Arhiv Anjinih zapisov na Drugem svetu

Oznake:
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]