Roko na srce: ni le Bavčar tisti, ki ”noče” v zapor

5. Okt 2016 08:37

Minuli petek smo tisti, ki nas je zvabila radovednost v Jarčjo Dolino, doživeli neposreden stik z nahajališčem mikrofosila, imenovanega Multidiscus Zhiriensis, starega 250 milijonov let. V času med starim in srednjim zemeljskim vekom se je zgodilo eno največjih izumiranj v zemeljski zgodovini. Tedaj je izginilo okoli 96 odstotkov vseh morskih vrst organizmov in 70 odstotkov kopenskih vretenčarjev. Tedanji dogodki so bili za Zemljo pogubnejši kot tisti pred 65 milijoni let, ko so izginili dinozavri.

Prav zaradi tega izjemnega in v svetu redkega nahajališča- mimogrede – ga ni geologa iz kateregakoli predela sveta, ki zanj ne bi vedel, upam, da bo občina Žiri izbrskala toliko posluha in denarja v proračunu, da bo to nahajališče, ki bo lahko v prihodnje pomembna učna ura tako za osnovnošolce kot srednješolce, dobilo vsaj označevalno tablo.

Če v nadaljevanju preskočim nekaj milijonov let in pristanem v sedanjem času, se mi zdi, da zanamci, če bodo čez milijone let brskali po letu 2016, ne bodo našli nič pametnega. Že podatek, da je Slovenija od leta 2013 ostala brez2.314 kmetij, je več kot zaskrbljujoč. Slovenska kmetijska politika je- kot kaže- ne le nenavadna, je tudi uničevalna. Milo rečeno. Bomo jedli travo in smukali listje z vej, če ne bo kmetov, ki bodo pridelovali hrano? Zaradi odsotnosti razvojnih politik se prazni predvsem obrobje. Ni problem šola v Osilnici, zaradi katere so se nedavno kresala mnenja. Problem je, …več (piše Milena Miklavčič)

 

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]