Risanke naše mladosti

7. Dec 2009 20:25

Vznemirljivo otroško pričakovanje risanke nekaj pred sedmo in iskreni izbruh veselja (ali žalosti) ob spoznanju, kateri risani junaki bodo na sporedu ta večer, ostaja v meni kot eden najčistejših spominov iz rane mladosti.  Dajmo vsi skupaj lepo priznati: če je namesto uvodne špice Toma in Jerryja na enkrat prikorakal kakšen slikar Bojan, razočaranju ni bilo konca in kraja. No, morda je pri deklicah in kakšnih nežnejših fantkih bilo nekoliko drugače, a vsaj jaz sem si želel akcije, ne pa nekega brezveznega farbanja…

Kljub temu pa so v naša otroška srca tisti čas vkorakali tudi junaki nekaterih nenasilnih risank. Če odmislimo zlobna, a neškodljiva Gargamela in Azraela, so Smrkci bili čisto miroljubna risanka. Pa je zato nismo nič manj radi gledali. Tudi Fracki so bili čisto kul, pa tudi ob Čebelici Maji se ob dobrih dnevih nisem ravno pritoževal.

Če malo pomislim, je moj glavni junak vendarle bil najbolj spreten, enkraten… Hrabri mišek.  Saj veste, kjerkoli so težave, tam je on. Edina težava te risanke je bila, da je bila tipična TV limonada.  Prvi dve minuti smo gledali, kaj se je zgodilo prejšnjič, zadnji dve, kaj se je zgodilo naslednjič, v sredinskih dveh minutah pa je bilo vsega konec ravno takrat, ko se je napovedovala glavna akcija.

Če danes gledam nazaj, ugotavljam, da so pravi mojstri risank vendarle prihalali iz takratnega komunističnega bloka. Le kdo bi si mislil, da bi ob vsem zahodnjaškem “pumpanju” o groznem in nasilnem življenju za Železno zaveso prav od tod prihajale najbolj miroljubne risanke. Medtem ko so ameriški otroci gledali razne Hemane in podobne neumnosti, smo se socialistična mladina lahko zabavali ob legendarnih serijah A je to, Lolek in Bolek ter Medvedek Uhec.

Vesel sem, da nekatere risanih junakov naše mladosti od jutri naprej lahko kupimo tudi v Sloveniji. V spletni trgovini risanijunaki.com bom v spomin na stare čase zagotovo zapravil par deset evrov “božičnega denarja”. Kaj pa zna biti bolj kul, kot da iza zadnje šajbe avtomobila namesto neumnega cucka z migajočo glavico voznike za menoj pozdravljata Pat in Mat iz A je to?!?

Ada Zupančič

Oznake:
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]