S smrtjo Huga Chaveza je na svetu en tiran manj

6. Mar 2013 20:16

Ponoči je umrl predsednik Venezuele Hugo Chavez, ki za nekatere sicer velja za junaka, a številke kažejo, da je svojo državo kljub naftnem naravnem bogastvu v času svojega vladanja pahnil v globoko revščino.

“Tisti, ki mislijo, da je kriza zgolj stvar Zahodnega sveta, se strašansko motijo,” piše Matjaž Steinbacher, ki na podlagi gospodarskih kazalcev ugotavlja da je Venezuela na robu ekonomskega in moralnega prepada.

PO BDP na prebivalstva je država slabše razvita, kot leta 1980, številka pa znaša zgolj četrtino ameriške. Presenetljiv je podatek, da kar 41,3 odstotka delavcev ne prejme plačila za opravljeno delo. Kar 32 odstotkov Venezuelcev živi pod pragom revščine. S 45 umori na 100 tisoč prebivalcev v letu 2011 se je v času predsedovanja Chaveza stopnja umorov na 100 tisoč prebivalcev skoraj potrojila, to pa je Venezuelo označilo kot eno najnevarnejših držav na svetu in najnevarnejšo v Latinski Ameriki, navaja bloger.

“Kakorkoli obrnemo, cena socialističnega eksperimenta je v državi, ki je izjemno bogata z nafto, izjemna. Na koncu se bo izkazalo, da je Chavez »navidezno« pomagal najrevnejšim tako, da je uničil gospodarstvo in državo pripeljal na rob bankrota,” zaključuje Steinbacer.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]